Wintersportliefhebbers reizen deze weken af naar Oostenrijk, de Franse Alpen of wellicht Slowakije. Maar voor een iets meer avontuurlijk ingestelde reiziger zijn er tal van plaatsen waar skiën – of snowboarden natuurlijk! – een tikkeltje specialer is.

Hoewel sommige locaties eigenlijk niet bereisbaar zijn – hallo, Noord-Korea – zetten we ze toch op deze lijst. Want misschien is het ooit wel mogelijk om van een Afghaanse berg af te dalen.

Neem een kijkje op deze twaalf toppistes.


Aviemore, Schotland

Wintersport in Aviemore, Schotland. Russell Cheyne/Reuters

Veel vakantiegangers kiezen voor de Alpen, maar Schotland is een prima alternatief. Er ligt gegarandeerd sneeuw op de pistes van januari tot in april. Aviemore is niet ver van Inverness, dat vooral bekend is vanwege Loch Ness – het monstermeer. En vergeet niet om een paar whisky-distilleerderijen te bezoeken: onder andere Glenfiddich is vlakbij!

Vliegen naar: Inverness (INV, kan met KLM direct vanaf Schiphol) en dan een treinritje van 45 minuten naar Aviemore.

Of anders: per trein vanuit Londen. Er is een directe verbinding naar Aviemore dwars door Groot-Brittannië. Duurt bijna acht uur, maar dan heb je al een heroïsch verhaal voordat je op de latten staat.


Jahorina, Bosnië

Tegen alle verwachtingen in kreeg de outsider Sarajevo in 1984 de Olympische Winterspelen toebedeeld. Een groot deel van de skinummers vond plaats in het prachtig gelegen Jahorina. Dit is een zeer betaalbaar gebied en kent een bevolking die enorm gastvrij is. Combineer je wintersport met een bezoekje aan het fascinerende Sarajevo, dat zowel Oostenrijks als Turks aandoet.

Vliegen naar: Sarajevo (SJJ), dat een directe verbinding met Keulen (CGN) heeft. Austrian Airlines verzorgt de connectie vanaf Amsterdam met een overstap in Wenen.

Of anders: Lastig per trein, want de verbindingen met buurlanden Kroatië en Servië zijn niet erg frequent. Zelf rijden is wel een optie en kost vanaf Utrecht circa twee dagen.


Etna, Italië

Vanaf een vulkaan naar beneden storten, klinkt dat niet bloedstollend? Nu zal de lava je niet achtervolgen, maar de Etna, een vulkaan van 3.329 meter hoog, is wel zeer actief. De nabijgelegen stad Catania is meerdere keren verwoest door een uitbarsting en de gebouwen in de stad zijn tegenwoordig opgetrokken uit gestold lava, ook wel bekend als basalt.

Vliegen naar: Catania-Fontanarossa (CTA), dat te bereiken is vanaf Schiphol met easyJet, Transavia of KLM. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven.

Of anders: De afstand is aanzienlijk. In meerdere etappes is Sicilië per trein te bereiken waarbij de meest logische route via Lyon en Milaan voert. Mooi voor op Instagram: de trein gaat de boot op in Calabrië.


Julische Alpen, Slovenië

Slovenië is een ontluikend vakantieland, maar nog steeds vooral in de zomer. Hoewel het land dan heerlijk is om te bezoeken, is ook de winter er fijn. De Julische Alpen strekken zich uit over het hele land, dat zestien skiresorts heeft.

Vliegen naar: Ljubljana (LJU) dat zonder overstap te bereiken is vanaf Schiphol met Adria Airways or Transavia.

Of anders: Per trein via München of Wenen is een mooie reis die de Alpen oversteekt. Zelf rijden duurt ongeveer 13 uur zonder te stoppen.


Faqra, Libanon

Libanon? Dat ligt toch in het snikhete Midden-Oosten? Zeker, maar de bergen zijn er hoog genoeg voor skigebieden. Neem Faqra, een exclusief privé-skiresort dat ook de eerste 'gated community' van Libanon is.

Vliegen naar: Beirut (BEY) dat niet direct verbonden is met Amsterdam. De mogelijkheden met een overstap zijn ze veel om op te noemen en dus handiger om te vinden via de vergelijkingssites als Skyscanner of Momondo.


Dizin, Iran

Iran is een bijzonder populaire skibestemming, maar vanwege de isolatie van het land vooral voor binnenlandse toeristen. De hoogte van de bergen en kwaliteit van de infrastructuur doet echter niet onder voor de Alpen. Neem bijvoorbeeld Dizin, dat niet ver van de hoofdstad Teheran ligt.

Vliegen naar: Teheran (IKA) vanuit Amsterdam met Iran Air of KLM.

Complicerende factor: Kijk na hoe het zit met een visum. De situatie is momenteel veranderlijk omdat een aantal internationale sancties tegen Iran zijn opgeheven.


Shymbulak, Kazachstan

Het land van Borat is een onverwachte bestemming maar snowboarden kan ook hier - zelfs vanuit een helikopter. In het zuiden liggen namelijk imponerende bergen te wachten op wintersporters die in eigen land niet zo talrijk zijn. Kazachstan is een enorm land, maar heeft minder inwoners dan Nederland. Veel ruimte dus!

Vliegen naar: Almaty (ALA), de vroegere hoofdstad van Kazachstan. KLM biedt een directe verbinding aan, maar een overstap in Istanbul of Kiev kan goedkoper uitpakken.

Ook handig om te weten: Je kunt als Nederlands staatsburger zonder visum naar Kazachstan, maar slechts voor 15 dagen en vóór 15 juli 2017.


Masikryong, Noord-Korea

Skiën in Noord-Korea, het kan! Er is althans een skipiste. Maar je kunt je natuurlijk afvragen of je wel toestemming krijg om af te reizen naar het resort van de gids die je te allen tijde vergezelt in dit land. En bovendien: wil je wel meewerken aan de vreselijkste dictatuur op aarde door het land te bezoeken en te moeten buigen voor de standbeelden van de Kim-dynastie?

Vliegen naar: Pyongyang (FNJ), waar de staatsmaatschappij Air Koryo de boventoon voert. Hun vluchten gaan naar onder meer Shanghai en Peking.

Complicerende factor: Noord-Korea is alleen te bezoeken op een volledig georganiseerde reis met een permanente gids van het regime.


Bamyan, Afghanistan

Afghanistan is niet het veiligste land ter wereld momenteel, maar juist daarom trekt het avonturiers aan. Een groep Zwitsers heeft er de Bamyan Ski Club opgezet, een resort gestoeld op liefdadigheid. De omliggende regio profiteert van het langzaam opbloeiende toerisme en het resort is de gastheer van een jaarlijkse race: de Afghan Ski Challenge.

Vliegen naar: Kabul (KBL), een vlucht die waarschijnlijk via Istanbul of een luchthaven in de Golfstaten zal verlopen.

Complicerende factor: Vooral veiligheid. Er bestaat een risico op ontvoering in het hele land. Raadpleeg voordat je beslist het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een visum is makkelijker te krijgen dan je wellicht zou verwachten; voor sommigen kan dat zelfs bij aankomst in Kabul.


Niseko, Japan

Japan is een echt wintersportland aan het worden. Terecht ook, al was het alleen al vanwege de prachtige gezichten op de Fuji-berg - waar je dan helaas weer niet vanaf kan skiën. Op het noordelijke eiland Hokkaido biedt de regio Niseko sneeuw de hele winter door.

Vliegen naar: Sapporo (CTS), dat ooit een directe verbinding met Amsterdam had. Nu zul je hoogstwaarschijnlijk via Tokio moeten. Naar Niseko is het dan nog twee uur in de bus.


Perisher, Australië

De vier dorpen die samen Perisher vormen, zijn het grootste skigebied op het zuidelijk halfrond. In totaal kun je hier van twaalf pistes naar beneden storten.

Vliegen naar: Sydney (SYD) is niet de dichtstbijzijnde luchthaven (dat is de hoofdstad Canberra) maar aangezien het aanbod een stuk groter is, neemt de kans op een betaalbaar ticket ook toe. Vanaf Sydney is het nog wel 5,5 uur rijden.


Antarctica

Reizen naar Antarctica worden steeds populairder en het is een kwestie van tijd voordat skivakanties naar het ongerepte continent normaler worden. Het is wel meteen de duurste en moeilijkst bereikbare bestemming van onze lijst.

Reisaanbieder Chimu Adventures gaat vanaf november 2017 een skipakketreis organiseren voor de lieve som van 25.000 dollar. Dan ben je wel 28 dagen onderweg vanaf het zuidelijkste puntje van Argentinië. De touroperator vraagt 'een redelijke lichamelijk fitheid, skivaardigheden voor blauwe of zwarte pistes en een reddingstraining voor vertrek'.

Vliegen naar: Ushuaia (USH) dat maar liefst 3,5 uur ten zuiden van Buenos Aires ligt. Kan vanuit Nederland met een overstap in Sao Paulo of Buenos Aires.

Lees meer over wintersport: